Aankoopkeuring huis

Bouwtechnische aankoopkeuring.

Is een bouwtechnische aankoopkeuring zinvol?

Waarom zou u op een huis een bouwtechnische aankoopkeuring laten uitvoeren bij een aankoop? Het is geen groot nieuws. De woningmarkt heeft er slecht voorgestaan in die zin dat deze onnoemelijk overspannen was en de vraag het aanbod volledig overwoekerde. Gevolg; overbieden en al zeker geen kans om het huis grondig te laten inspecteren. Gelukkig zien we al hele kleine signalen dat er weer wat meer rust komt. We kunnen weer een beetje vooruit kijken. Misschien wel voor een nieuwe of andere woning.

Dit is echter nog steeds een beslissing waarbij u niet over één nacht ijs kunt gaan. Oriënteren is hierbij het sleutelwoord. Wat is te koop, hoeveel heeft u te besteden en wat zijn daarbij uiteraard uw persoonlijke eisen. Een aantal redenen dat er toe leidt om een woning al dan niet te gaan bezichtigen. Maak voor u zelf ook dat plan. Inventariseer wat voor u belangrijk is en zet uw criteria op een rijtje. Pas dan kunt u gefundeerd naar een huis gaan kijken om tot een beoordeling over te kunnen gaan. Wij zeggen met klem “beoordeling”.

Een huis heeft veel eigenschappen.

Een huis heeft bepaalde elementen, eigenschappen en toegevoegde waarden. Daar beoordeelt u op. Logisch, daarvoor heeft u ook uw eigen plan opgezet. U komt uiteindelijk dat huis tegen en denkt: “Dit zou ‘t wel eens zou kunnen worden.” Think again. Er komt meer bij kijken. Hoe vaak hoort u van vrienden, kennissen of collega’s dat men super enthousiast was over de aankoop van een huis en even later bij het nodige opknapwerk opeens tal van gebreken de kop op steken. Dit is aan de orde van de dag. Het betreft echt geen uitzonderingen.

U komt voor kosten te staan waarmee van tevoren geen rekening is gehouden. Uitgaven kunnen de pan uit rijzen en voor u het weet zit u klem en kunt u geen kant meer uit.
Nu is het niet zo dat het allemaal doemscenario’s zijn. Laat u niet afschrikken. Het is nu eenmaal zo dat niet iedereen technisch/bouwkundig is onderlegd en dus niet in staat is om de echte staat van een huis, hoe mooi het ook allemaal lijkt, in te schatten. Het hoeft echt geen bouwval te zijn. Er zijn meer dan genoeg huizen die in prima staat zijn. Hoe dan ook. Ook hier speelt misschien wel een aantal kleinere zaken die moet worden aangepakt.

Besef dat u voor de aanschaf van een huis een hoop geld kwijt bent. Bedenk dan dat u voor een klein bedrag absoluut zeker kunt zijn van uw zaak. Haal iemand in huis die vooraf echt inzicht geeft in de bouwkundige staat van uw droomhuis.

Dit noemen wij een bouwtechnische aankoopkeuring.

Een bouwkundig adviseur die elk nisje, hoekje en spleetje van uw huis nakijkt en u vertelt wat aan de hand is.
Vanaf zo’n kleine € 340,- heeft u al een complete aankoop keuring. Wat houdt zo’n aankoopkeuring nu echt in?

  • Een bouwkundige aankoop- of verkoopkeuring geeft inzicht in de technische staat van het pand en de daarbij behorende noodzakelijke investeringen op de korte en lange termijn. Door inzicht te hebben in de kosten kunt u een reële en onderbouwde prijsonderhandeling voeren. Hierdoor kunt u duizenden euro’s besparen op de koop van uw huis
  • Een bouwkundige aankoop of verkoop keuring kan uitsluitsel geven over de oorzaak van:
  1.    Scheurvorming.
  2.    Vochtproblemen.
  3.    Constructieve veiligheid.
  4.    Algehele staat van onderhoud en de daarbij behorende         herstelkosten op lange en korte termijn.
  • Aan de bouwkundige rapportages kan een extra rapportage worden toegevoegd die specifiek is opgesteld om een financiering met Nationale Hypotheek Garantie te verkrijgen.
  • Met een aankoopkeuring voldoet u aan de verplichting dat de kopende partij zich actief op de hoogte moet stellen van de staat van de woning. De zogenaamde “onderzoeksplicht” van de koper.
  • Sinds februari 2018 is een bouwkundige keuring onderdeel geworden van het het voorlopig koopcontract als ontbindende voorwaarde. Dit is een toevoeging aan het voorlopig koopcontract naast de reeds ontbindende voorwaarde van het verkrijgen van financiering.

U ziet, het loont de moeite. Voor gemiddeld zo’n 0,1 tot 0,3 % van de vraagprijs van het huis bent u zeker van uw zaak. Twijfel niet en neem contact op. Kijk ook eens onder het kopje bouwkundige keuring.

Alle bouwkundige keuringen en onderzoeken zijn in goede handen bij RaDe bouwconsultancy BV.

bouwgebrek

Aankoopkeuring door RaDe

Voorbeeld rapportage

Rapportage bouwkundige keuring

Onze rapportage

Hier vind u een voorbeeldrapportage van ons.